Vamp «En annen sol» (2000)

MajorButikkeniTunes
En annen sol
MSCD1147

«En annen sol» - Vamps åttende album «EN ANNEN SOL» skulle bli en skikkelig manifestasjon av god norskspråklig musikk. Vamp tok med seg instrumenter og teknikk til Ryvarden fyr og inviterte dit kremen av norske toppartister. De kom alle sammen! Ole Paus, Herborg Kråkevik, Bjørn Eidsvåg, Jan Ingvar Toft, Frode Rønnli og Rita Eriksen hadde hver sin dag på fyret. Senere fikk man spilt inn Jan Eggum, Anne Grete Preus og Odd Børretzen i Oslo og Morten Abel i Stavanger. NRK kom og filmet seansen og TV-programmet «En annen sol» ble vist to ganger på norsk TV og to ganger i Sverige og Danmark. Kritikerne strålte og mottagelsen av det ferdige produktet høsten 2000 var formidabel.

VG skriver om «Et helhetlig stjernealbum» og gir plata terningkast 5 Dagbladet trår til med «Solskinnshistorien» og deler også ut en femmer. Som markering av utgivelsen arrangerte Vamp en kjempekonsert på Sentrum Scene i Oslo og nok en gang gjorde NRK opptak. Dette ble senere sendt både på NRK 1 og NRK 2.

Vamp ble nok en gang nominert til Spellemannpris, men denne gangen gikk prisen til familien Bremnes.

Veien fram

Mai 1998
øyvind lager musikk til Kolbein Falkeids dikt «En annen sol» og hører Anne Grete Preus sin stemme. En idé om en annerledes Vamp-plate vokser fram.

Februar 1999

På By:larm i Stavanger den 26. februar 1999 lanserer øyvind Staveland overfor Jan Paulsen idéen om å utgi en ny plate med kjente norske gjesteartister. De drodlet sammen om hvilke artister de kunne tenke seg å ha med og drømte om navn som Anne Grete Preus og Leif Ove Andsnes.

Mars 1999
øyvind har tatt kontakt med flere av de aktuelle artistene og de aller fleste er meget positive til prosjektet. Søket etter et fredelig innspillingsted begynner. øyvind jakter på et fyr eller et småbruk utenfor allfarvei. Han kommer i kontakt med de ansvarlige for Ryvarden fyr som ligger i rimelig avtsand fra Haugesund og, som i tillegg til å være et utmerket innspillingsted, kan huse artister og teknikk. øyvind, Calle og Torbjørn begynner å snekre låter.

April 1999
Noen skisser spilles inn og en demo blir sendt til plateselskapet. Nå blir gjesteartister kontaktet med konkrete forslag, og tilbud om betingelser.

Mai/aug 1999
Melodier og tekster begynner å ta form og Vamp forbereder første økt av innspillingen på Ryvarden. Gamlevokalisten Jan Ingvar blir bedt om å delta med ledesang på grunnkompet.

September 1999
Vamp fortsetter å lage låter og stresser tekstforfatterne. De gjør en slags preproduksjon i uthuset hos øyvind. Oktober 1999 Skissene blir presentert for de ønskede gjesteartistene. Tonearter og arrangementer blir justert. Tidplanleggingen begynner. Utgivelsestidspunktet blir satt til høsten 2000.

November 1999
Grunnkompene blir innspilt på Ryvarden. Alle gutta bor på fyret, får tilkjørt mat og andre nødvendigheter, og stemningen er meget god. Sleipner grunnstøter rett utenfor Ryvarden og mange mennesker omkommer. Ulykken setter dype spor i artistene og musikerne.

Desember 1999
Forhandlinger og planleggingen fortsetter. Det er en stor oppgave å tilpasse så mange norske toppartister. Man begynner også diskusjonen med NRK om å gjøre opptak på fyret.

Januar 2000
Avtale med NRK faller på plass og et eget TV-team fra NRK Rogaland vil bli sendt ut til Ryvarden.

Februar 2000
Innspillingene fortsetter på Ryvarden. Nå begynner den spennende prosessen med å spille inn de forskjellige gjesteartistene. Bjørn Eidsvåg kommer på mandag, Herborg Kråkevik på tirsdag, Ole Paus på onsdag osv. NRK fjernsynet gjør opptak for sitt program og fotograf, Pål Laukli, samt designer, Christian Hermansen, som står for cover m.m., kommer ut og jobber på Ryvarden.

Mars 2000
Nesten alt er ferdig innspillt og tid for miksing i Fagerborg studio i Oslo, mastering av single og album blir avtalt og forhandlinger med Sentrum Scene og andre blir påbegynt. Avtaler med Gekko Publishing om cover, plakater o.a. blir spikret.

April/mai 2000
Noen gjenstående sangpålegg med Odd Børretzen og Morten Abel blir gjort i henholdsvis Fagerborg Studio i Oslo og i West Audio i Stavanger. I mellomtiden gjøres opptak med Anne Grete Preus og Leif Ove Andsnes i Sofienberg kirke i Oslo. Til dette opptaket har man gjort avtale med lydtekniker fra Abbey Road studio i London.

Juni/juli 2000
Videre jobbing med cover og markedsføringsplan. Avtaler med NRK om opptak fra konsert på Sentrum Scene gjennomføres. Knut Borge hyres som programleder. Omfattende turné med Rita Eriksen og Bjørn Eidsvåg blir planlagt.

August 2000
Single med fire låter og videokutt fra Ryvarden blir utgitt som ren promo. Plata blir A-listet på NRK og blir i tillegg utsendt til all presse og forhandlere i Norge. Coverfilmer og innspillingsmaster blir sendt til fabrikken i østerrike og et førsteopplag på 15000 CD-er blir bestilt. Detlajer rundt utgivelseskonsert og TV-program blir planlagt. www.vamp.no begynner å ta form og planlegges lagt ut til 15. september. Pressekonferanse på Dyna fyr blir avtalt.

September 2000
«Byen» med Morten Abel blir spilt daglig på radio. Annonsering for konserten på Sentrum Scene blir igangsatt og billettene går unna som varmt hvetebrød. Pressen inviteres til Dyna fyr den 20. september. Platen får en strålende mottagelse og ganske snart er man utsolgt. Per Hermansen hos MajorStudio arbeider på spreng for å skaffe flere. Allerede første uka entrer man 3.dje plass på VG-lista! Nå begynner man å tro på gullplate. Konserten på Sentrum Scene i Oslo ble en gedigen suksess. 1150 mennesker klemte seg inn for å oppleve Vamp m/venner. Den 27. september sender NRK programmet «En annen sol» i reprise.

Oktober 2000
Konsertturné med Rita Eriksen og Bjørn Eidsvåg går for fulle hus på vestlandet. Vamp opptrer på NRK TV og Metropol TV. Det settes opp en nordnorgeturné. Konsertopptaket fra Sentrum Scene blir sendt i to bolker på NRK 2. 25000 CD-er er solgt og Vamp mottar gullplate.

November/desember 2000
Vamp turnerer hele landet og gjør i tillegg TV-jobber og promotion. «En annen sol» selger fortsatt bra, men konkurransen på markedet er nå veldig hard. P4 har nå begynt å spille «Byen» med Morten Abel. Det rapporteres at den spilles hver dag. I desember blir øyvind operert og Vamp tar en pause fra alle spillejobber. Turné med Kirsten Bråten Berg og Rita Eriksen planlegges og fastsettes til februar 2001. Ved utgangen av året er det solgt 31477 eksemplar av «En annen sol», og NRK P1 og «Norsk på norsk» kårer «En annen sol» til årets beste norske album.

Januar 2001
«En annen sol» blir nominert til Spellemannpris i klassen «Viser og viserock».

Februar 2001
Vamp har overhodet ikke tenkt å hvile på lauvbærene! Etter en kort tur til Irland for å hente litt inspirasjon, og handle nye instrumenter, er man i gang igjen. Den 15. februar starter en ny turne. I samarbeid med Rikskonsertene og Kulturhusnettverket legger man opp til nok en landsomfattende turne som skal pågå helt frem til 16. mars. Denne gangen er Rita Eriksen og Kirsten Bråten Berg med som gjestesolister, Vidar Johnsen og Stein Inge Brækhus er med som ekstra musikere, Ola Selvær forestår lyden mens sønnen Sindre Selvær har ansvar for lyset. Plateselskapet MajorStudio kjører en kraftig TV-kampanje på TV2 for «En annen sol», og ved utgangen av februar kan man plusse på ytterligere 5000 solgte eksemplarer. Dette betyr at «En annen sol» nå har solgt over 35000 eksemplarer

Låtoversikt «En annen sol»

#TittelTekstMusikkTidLytt
1En annen solKolbein FalkeidØyvind Staveland03:33
2ByenArnt BirkedalCarl Øyvind Apeland03:42
3I noen timerOdd BørretzenØyvind Staveland04:33
4Ekorn over veienArnt Birkedal, Ole PausCarl Øyvind Apeland, Øyvind Staveland04:10
5Skjedå sjelArnt BirkedalØyvind Staveland03:14
6Salme i marsKolbein FalkeidØyvind Staveland04:35
7Løvetann og skvallerkålArnt BirkedalCarl Øyvind Apeland03:34
8Schultzgt. 7Torbjørn Økland02:01
9På vei te butikkenArnt BirkedalØyvind Staveland04:40
10Berget det blåKolbein FalkeidØyvind Staveland04:35
11Opp i ottaJan EggumØyvind Staveland03:23
12Det gamle skilletØyvind Staveland, Carl Øyvind Apeland02:47
13VuggeviseKolbein FalkeidØyvind Staveland07:11
Design & webmaster To The Point Webdesign